Logo
Call: 01773 300510 | Contact

A challenging Award Winning project for wooden windows and doors

Jeurgen Teller Photographic studio in London

Jeurgen Teller Photographic studio in London

Across a long and narrow plot in West London, 6a architects has designed a series of three buildings and gardens for photographer Juergen Teller. With few views out, daylight comes through concrete beams that march the length of the site and support north lights in the roof or from the gardens that separate the buildings. Poured concrete external walls mesh the new building into the residual fragments of existing brick boundaries. The new buildings contain offices, an archive, a top lit studio space, a kitchen, a library, and an ensemble of ancillary rooms.

Gowercroft were approached in 2014 to be involved in the construction. The nature of the buildings meant that finish quality, consistency of colour and light levels were very important in the design of all elements, the windows and doors were no exception. The contract was awarded and design work began in earnest. 6a had a strong vision for the building with polished concrete floors, white block walls, exposed services and concrete ceiling joists. 6a also had a very clear idea of what they required the windows and doors to look like and how they should function. Gowercroft and 6a undertook an extended period of product design, prototyping and draughting to develop a final product which delivered both the aesthetic requirements of Juergen Teller , best practice joinery design and ensured longevity and functionality were achieved. These requirements were not always entirely compatible and there were some passionate discussions along the way, but the final agreed design achieved all of the aesthetic and performance criteria.

In total, we supplied and installed:

  • 4 no. sets of lift and slide doors with single door attached.
  • 9 no. casement windows of various sizes.
  • 2 no. sets of French doors.
  • 3 no. single doors.
  • 25 no. internal doors and cupboard doors.
  • 2 no. large, multi-storey, glazed internal screens to line stairwells.
  • Internal shutters and external soffits to majority of external items.

Some key elements of the design are noted below:

  1. Large external products designed to maximise the amount of light. This included redesigning our standard lift and slide doors and reducing section sizes wherever possible on other products. We used very high specification Guardian triple glazed units to deliver energy efficiency, security and perhaps most importantly, the specific light hues required for photography. With the thin sections, large sashes and energy efficiency requirements, we suggested the use of Accoya throughout the external products. All products had to achieve a very stringent air tightness requirement.
  1. Casement windows and doors which were flush with their frames both internally and externally. The frames were then enhanced with intricate, plant-on sections of timber featuring bead moulds to give the products the required depth and lines. There were multiple areas on the project with combination frames, which further complicated the design.
  1. Product finish. Semi-transparent finishes were selected to exhibit the simplicity of the Accoya grain pattern and mirror the overall building finish; with a grey colouration externally and a white colouration internally. This meant that timber selection and preparation was particularly critical. Despite the reduction in UV-blockers compared to an opaque finish, we worked with our paint supplier, ISF Coatings Ltd., to issue a full coating guarantee.
  1. Internal and external shutter and external soffit detailing. This was designed to conceal a number of integrated product features including security blinds, smoke and ventilation automation, and internal blinds. All of these items were finished to match the internal or external finish as appropriate. This design simplified the overall appearance of the product without reducing the functionality.

The narrow site (60m x 8m), located in North Kensington (London), had very difficult access from one of its ends, therefore all products had to be designed to ensure that they could fit through the front door and were then up stairwells as required. For example, the casement window on the front facade of building one was designed to be three separate pieces which fitted together in situ across two storeys of the building.

We all know that timber is the best/only choice for a Grade I listed windows and doors, but the delivery of this project demonstrates that timber products can compete in a much wider spectrum of buildings. The project has won the RIBA Building of the Year (National) Award for 2017 and the RIBA Building of the Year (London) Award for 2017, as well as our work on the project being shortlisted for the Technical Award at the British Woodworking Federation‘s 2016 BWF Awards. The project was also feature on the front cover of the Architects’ Journal and in articles in the Telegraph and the Guardian. We look forward to further success and seeing our hard work in the background of Juergen Teller photographs for years to come.

swoosh