Logo
Call: 01773 300510 | Contact

Bespoke wooden windows fitted to Kensington Town House

Windows seen through a wooden skylight

Bespoke project

In March 2012, we undertook our first exhibition at the Home Building and Renovating Show at the N.E.C. in Birmingham. At the show, we spoke to Mark Burton. He and his wife, Alexis, were looking to renovate a townhouse in Kensington, London to create a family home. The house had been badly neglected and would be a large project, but Mark and Alexis had a strong vision and a desire to push it forward. Our aspect of the job included for new sliding sash windows throughout the property, and also for the design, manufacture and installation of a bespoke, hardwood lean-to conservatory on the side of the house.

At the initial site meeting, it was clear that subsidence had altered the overall structure of the building, and that work would be required to stabilise the property. Once this was completed, there was a need to alter some of the window openings and replace external render to ensure that the sightlines on the windows of the property were clean and aligned. David, our Technical Director, worked closely with Mark and Alexis to draw up a schedule of window sizes that would require the least building work but give the most balanced appearance.

“I met Gowercroft at a trade show just as we were starting work on our house, which we had bought in a state of disrepair. David came to visit the house and I immediately knew I wanted them to be involved in the renovation project that lay ahead.” – Mark Burton

 

David worked to design a bespoke conservatory around the desired vision and the limited space available at the side of the house. It was important to Mark and Alexis that it would provide a secure and well lit extension to the existing living space; as such, the conservatory was designed to fit between the exterior wall of the property and a newly constructed brick wall on the edge of the adjoining property. This presented problems in terms of guttering and raising the apex to the necessary height without impeding on building regulations. These issues were overcome through the use a structural gutter, allowing weight to be distributed to the new brick wall – all of the design was done collaboratively to ensure that it was structurally sound and met Mark and Alexis’ vision for the house.

“Gowercroft are a rare kind of business who have combined true passion for their product and its execution, with a personal touch so often lacking in the building trade. Our new sash windows and bespoke conservatory are of the highest quality and finish, and went in on time with no fuss. I would highly recommend them.” – Mark Burton

50% of Gowercroft’s work is in the London area, and we are regularly working on prestigious properties across the South-East of the country. We will work with you to design products that meet your exact specification and to match your budget. We always offer no-obligation quotations and advice, so give us a call or an email to discuss your project today.

swoosh